2015-2016 ADLİ YIL AÇILIŞI
Tarih: 10.09.2015| Okunma Sayısı: 1942

2015-2016 ADLİ YIL AÇILIŞINDA BARO BAŞKANIMIZIN BAROTÜRK'E VERDİĞİ DEMEÇ

 2015-2106 adli yıl açılışını, yaptığı alternatif programla kutladı. Programa yüzlerce avukat, Baro Başkanları ve dünyanın değişik yerlerinden hukukçular katıldı.

BAROTÜRK Özel Haber / İSMAİL ÇOLAK

Programa katılanlar arasında bulunan Siirt Barosu Başkanı Av. M. Cemal Acar, hem “alternatif” adli yıl açılış programını, hem son dönemlerde giderek artan terör olaylarını BAROTÜRK’e değerlendirdi.

İlk olarak, Adli Yıl açılış törenlerinin iptal edilmesini ve Türkiye Barolar Birliği’nin bu durum karşısında kendi bünyesinde bir tören düzenlemesini yorumlayan Av. Acar, şunları söyledi;

BİZLERİ DE ŞAŞIRTTI

Yasakçı bir anlayışın ürünü… Adli yıl açılış töreninin kaldırılması Türkiye’ye yakışmamıştır. Yasaklama olunca daha güçlü bir programla avukatlar bu işi sahiplenmişleridir. Türkiye’nin her yerinden katılım var. Ve hatta bu katılım bizleri de şaşırttı. Bu kadar büyük katılım beklemiyorduk. Bu, yasaklamaya karşı koyulan bir tepkidir. Doğru ve de güzel bir demokratik tepki olmuştur.

7 Haziran seçimlerinden sonra bir anda ülkeye kaosun hakim olmasını da yorumlayan Siirt Barosu Başkanı Av. M. Cemal Acar, karanlık odakların devreye girdiğini ve terör olaylarının yeniden ortaya çıktığını söyledi.

Av. Acar, konuya ilişkin şunları söyledi;

BUNUN İZAHI YOK

Çözüm süreci üç yıldır devam ediyordu fakat şu an bitirilmesinin nedeni kamuoyuna anlatılamamasıdır. Bunun izahı yok… Bir oldu-bitti'ye geldi. Güzel sürüyordu, bölgede kan akmıyordu, insanlarımız ölmüyordu. Bir huzur, ekonomik anlamda bir gelişme vardı.

KARANLIK ODAKLAR DEVREDE

Fakat ne oldu da bu süreç sona erdirildi? Bana göre karanlık odakların güçlenmesi neden oldu bu duruma… 90’lı yıllardaki bürokratik aklın tekrar devreye girmesi neden oldu… 30 yıldır devam eden güvenlik önlemlerinin tekrar devreye konulmuş olması ve bu şekilde meselenin üzerine gidilmesi çok riskli.

ŞİDDET ŞEHİRLERE KAYIYOR

Bu dönemde bir ikinci sıkıntı olayların şehirlere kaymasıdır. Şehirlerde olayların yaygınlaşması ileriki aşamalarda çok ciddi sıkıntılar barındırmaktadır. Allah muhafaza, bölge bir Irak bir Suriye gibi olursa işte o zaman Devlet’te örgütte inisiyatifini kaybeder ve çıkılmaz bir sürece girilir.

SİYASİ ARENADA ÇÖZÜM ÜRETİLMELİ

Bence 30 yıldır kullandığı şiddeti terk etmelidir. Çünkü biz bu şekilde çözüme varamayız. Eninde sonunda, mutlaka, görüşme, konuşma, müzakere, birbirimizi anlama, gereklidir. Gerçekten bir arada yaşayacaksak, birbirimizi anlayarak, birbirimizi öldürmeden şiddet yöntemine başvurmadan, siyasi arenada çözüm üretilmelidir.

ŞİDDETİN BİR AN ÖNCE TERK EDİLSİN

Çözüm sürecinin bitirilişinin bir sebebinin de siyasi hareketin (HDP’nin) %13 gibi bir oy alması olduğunu düşünüyorum. Keşke buna zaman tanısalardı. Örgüt, bir yıl iki yıl ben müdahalelerde bulunmuyorum, siyasi hareket bu sorunu çözsün diyebilirdi. Umudumuz odur ki; şiddetin bir an önce terk edilsin.

 

26.04.2024
AV. MUHAMMED ALPTEKİN
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.