Adli Yardım Komisyonu

Av. Cihan ÖZENÇ

Av. Ayşegül YÜREK

ADLİ YARDIM KOMİSYONU

Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunda düzenlenen adli yardım kavramı ; avukatlık ücretlerini ve diğer yargılama giderlerini karşılama imkanı olmayanlara 1136 sayılı avukatlık Kanununda belirtilen avukatlık hizmetinin sağlanmasıdır.

Adli Yardım hak arama özgürlüğünün güvencesidir ve hak arama özgürlüğünde eşitlik yaratmayı amaçlamaktadır. Ekonomik gücü olmayan bir kimsenin davanın gerektirdiği maddi külfetlerden geçici olarak muaf tutulmasının yanı sıra bedelsiz avukatlık hizmetini de içerir. Adli yardım sadece hukuk davalarında değil icra iflas takiplerinde ve ihtiyati tedbirlerde de kullanılabilir. Ceza yargılamasındaki adli yardım için Ceza Muhakemeleri Usulü Kanununda ayrıca bir düzenleme yapılmıştır.

Davanın gerektirdiği maddi külfetlerden muaf tutulmaya ilişkin Adli Yardım talebi davanın açılacağı veya aleyhine dava açılan mahkemeye yazılı veya sözlü olarak yapılabilir.Avukatlık hizmetini kapsayan adli yardım hizmeti, baro merkezlerinde, baro yönetim kurullarınca avukatlar arasından oluşturulan adli yardım bürosu tarafından yürütülür.

Avukat talebinde bulunacak kişi baronun adli yardım bürosuna veya temsilcilerine başvurmalıdır. İstek sahibi, isteminde haklı olduğunu gösterdiği delillerle kanıtlamak zorundadır.Yardım isteminin reddi halinde, ilgilisi yazı veya sözle baro başkanına başvurabilir. Baro başkanının vereceği karar kesindir.Adli yardım isteminin kabulü halinde; büro gerekli işlemleri yapmak üzere bir veya birkaç avukatı görevlendirir. Görevlendirilen avukat, görev yazısının kendine ulaşmasıyla, avukatlık hizmetlerini yerine getirmek yükümlülüğü altına girer.Bu yükümlülük, ilgilinin gerekli belge ve bilgileri isteğe rağmen vermemesi veya vekaletname vermekten kaçınmasıyla sona erer.

Adli Yardım Konusunda daha fazla bilgi ve gerekli belgeler için lütfen Siirt Barosuna başvurunuz.

12.12.2018
AV. NİZAM DİLEK