Basına ve Kamuoyuna Kader'imiz&S230;
Tarih: 14.01.2014 22:00:00| Okunma Sayısı: 2212

Basına ve Kamuoyuna

 

Kader'imiz...

 

12 yaşında evlendirilen 13 yaşında anne olan 14 yaşında ölen çocukların ülkesinde yaşıyoruz. Çocuklarımızın kaderi bu olmamalı. Kader Erten'i geçtiğimiz günlerde karnından vurulmuş olarak buldular. Daha 14 veya 16 yaşındaydı Kader ve anneydi.

 

Kader'in aslında kaç yaşında olduğunun bir önemi yok onu hepimiz elbirliğiyle öldürdük. Kader ister 12 ister 14 yaşında olsun evlendiği gün öldürdük, ister 13 ister 15 yaşında olsun anne olduğunda öldürdük. Onun çocukluğunu öldürdük, ergenliğini ve genç kızlığını öldürdük. Ona akranlarıyla büyüme, eğitim görme, kendisinin ve dünyanın farkında olma, kendi tercihlerini yapabilecek olgunluğa ulaşma şansını tanımadık, onun kendisine bir dünya kurmasına izin vermedik.

 

Tetiği kimin çektiğinin bir önemi yok onu hepimiz elbirliğiyle öldürdük. 12 yaşında evlilik, 13 yaşında annelik, 14 yaşında çocuğunu kaybetme sorumluluğunu sırtına yükleyerek öldürdük. Daha kendi ayakları üzerinde duramayan bir çocuktan çocuklar doğurmasını, onları besleyip büyütmesini bekleyerek öldürdük. Daha kendine bakamayacak bir çocuktan bir evliliği yürütmesini isteyerek öldürdük. Kendisi daha çocukluğunu yaşamadan, çocuğunun ölmesini yaşamasına sebep olarak öldürdük.

Bu topraklarda nice Kader hergün ölüyor. Çocuk yaşta, daha ne olduğunu bile anlayamadan evlendirilen kızlarımız benzer bir kaderi paylaşıyorlar. Çocuğun cinsel yönden istismarının suç olduğu ülkemizde çocuk yaştaki kızını evlendirmek, çocuk yaşta bir kızla evlenmek, çocuk yaşta bir kızla oğlunu evlendirmek ve bu evliliğe dini açıdan onay vermek idari ve yargı organları açısından gerekli soruşturmaya tabi tutulmuyor. Kimin ne adım attığının uydularla izlendiği günümüzde onbinlerce çocuk evlendiriliyor, anne oluyor ama nasıl oluyorsa devlet bu suçlardan haberdar olmuyor.

 

Mevcut iktidarın kadına biçtiği rol çocuklarımızın kaderini değiştirmiyor, tersine mevcut durumu meşrulaştırıyor. Evinde oturup, en az üç çocuk doğurması istenen kadının yaşı önemsizleşiyor. Önemli olan evlenmek ve çocuk doğurmak olunca, sadece öldükleri zaman ilgili bakanlığın dikkatini çekiyor çocuklarımız.

 

Biz bu suçu kabul etmiyoruz. Bu suçun oluşmasını kolaylaştıran ve hatta teşvik eden uygulamaları reddediyoruz. Bu suçu işleyenler ve bu suça göz yuman iktidar ve idari organlar hakkında suç duyurusunda bulundugumuz gibi çocuklarımızın kaderini değiştirmek için bu ve bunun gibi davalara müdahil olmaya ve mücadele etmeye devam edeceğiz...

 

Siirt Barosu Kadın Hakları Komisyonu

Adana Barosu Kadın Hakları Komisyonu

Batman Barosu Kadın Hakları Komisyonu

Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Komisyonu

Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Komisyonu

Van Barosu Kadın Hakları Komisyonu

Van Kadın Derneği (VAKAD)

YAKA-KOOP

 
 
 

26.04.2024
AV. MUHAMMED ALPTEKİN
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.