UBAP-UYAP Entegrasyon Çalışmaları
Tarih: 9.11.2011 22:00:00| Okunma Sayısı: 3574

Türkiye Barolar Birliği Tarafından; Ulusal Baro Ağı Projesi (UBAP) ile Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP) Entegrasyonu Konusunda Yapılan Çalışmalara İlişkin Bilgilendirme

 

        Türkiye Barolar Birliği Başkanı’nın, 24 Ocak 2011 günü Yargıtay Başkanı Sayın Hasan Gerçeker, 02 Şubat 2011 günü Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Önceki Başkanı Sayın Ali Kaya, 14 Şubat 2011 günü Önceki Adalet Bakanı Sayın Sadullah Ergin, Adalet Bakanı Önceki Müsteşar Yardımcısı Sayın Mustafa Kökçam, 18 Mart 2011 günü Adalet Bakanı Sayın Ahmet Kahraman, Adalet Bakanı Müsteşar Yardımcısı Sayın Aykut Kılıç, Adalet Bakanı Müsteşar Yardımcısı Sayın Kenan Özdemir ve Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Sayın Mesut Orta ile yaptığı görüşmelerde varılan mutabakat çerçevesinde Türkiye Barolar Birliği Bilgi İşlem Merkezi ve Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı’nın ortaklaşa sürdürdükleri  toplantılar sonucunda;

  1. Vergi dairelerince UYAP’tan alınan veriler doğrultusunda avukatlara yönelik olarak yapılan vergi incelemelerinde talimat dosyaları, Yargıtay bozması sonrasında yeni numara alan dosyalar, birden fazla davacısı olan dosyaların ayrı ayrı dosyalar gibi nitelendirilmesiyle yapılan yanlış uygulamalar sonlandırılmış olup vergi denetim elemanlarının bu verileri Avukatlık Asgari Ücret Tarifesine uygun biçimde  uygulamaları sağlanmıştır.
  2. Avukatların ev adreslerine yapılan tebligatlardan dolayı yaşadıkları sorunlar çözülmüş, bu bağlamda sistemin sadece avukatların iş adreslerine tebligat yapılır duruma gelmesi sağlanmıştır.
  3. UYAP Sisteminde Araç ve Gayrimenkul Hacizleri bölümünde şirketlerin isim ve unvan benzerliği nedeniyle konulan hatalı haciz uygulamalarından kaynaklanan sorunlar çözümlenmiştir.
  4. Adalet Bakanlığı’nda bulunan avukat iletişim vb. bilgileri ile Türkiye Barolar Birliği’nde bulunan bilgiler arasındaki uyumsuzluktan kaynaklanan sorunlar giderilmiştir. Bu ve benzeri konularla ilgili UBAP ve UYAP arasındaki entegrasyon çalışmaları devam etmektedir. Bu suretle avukatlar değişen tebligat adreslerini ve diğer iletişim bilgilerini Türkiye Barolar Birliği’ne, üyesi olduğu Baroya ve UYAP sistemine ayrı ayrı bildirmek yükünden kurtulacak, tek işlemle tüm bilgilerini güncelleme olanağına kavuşacaklardır.
  5. Türkiye’deki tüm adliyelere yeni Avukatlık Kimlik kartlarıyla uyumlu ve avukatlara özel turnike geçiş sistemi kurulması hususunda anlaşma sağlanmış olup, ilk uygulama yeri olan  İstanbul-Çağlayan Adliyesinde keşif çalışmalarına başlanılmıştır.
  6. 5070 Sayılı Kanuna uygun elektronik imza sahibi avukatların, UBAP üzerinden UYAP Avukat Portalı’na bağlanmaları ile ilgili test çalışmaları başarıyla sonuçlanmıştır.
  7. Avukatların, UYAP Avukat Portalı üzerinden dava harcı, yargılama gideri vb. yatırmak suretiyle Barokart özellikli yeni Avukatlık Kimlik kartları aracılığıyla dava açmalarına ilişkin test çalışmaları başarıyla sonuçlanmıştır.  
  8. UYAP Avukat Portalı’nda avukatlara yönelik özel çalışmalar devam etmekte olup bu kolaylıklardan biri olan e-mazeret sisteminin uygulamaya konulmasına ilişkin test çalışmaları başarıyla sonuçlanmıştır.
  9. Avukatlar için özellikle icra dosyaları yönünden önemli olan borçlu Mernis, adres, trafik, tapu, SGK vb. bilgilerin UYAP Avukat Portalı üzerinden ve ilgili olduğu dosyayla sınırlı olmak üzere görüntülenmesini sağlayacak sistemle ilgili çalışmaların testleri başarıyla sonuçlanmış olup uygulamanın başlaması konusunda son aşamaya gelinmiştir. Sistemin çalışması nüfus ve adres bilgilerinin görüntülenmelerinin avukatlara açılmasıyla başlayacaktır.
  10. Avukatların UYAP Avukat portalı üzerinden icra takibi/e-takip başlatmaları ile ilgili test çalışmaları başarıyla sonuçlanmış olup, bu olanağa bağlı olarak avukatların adliyeye gitmeden icra takibi yapabilmeleri sağlanmıştır.
  11. Avukatlık ruhsatı, sicil, disiplin vb. konularla ilgili yazışma ve işlemlerin posta yerine paperless/kağıtsız olarak 5070 sayılı Kanuna uygun biçimde ve elektronik ortamda yapılmasına çok yakında başlanılacaktır.
  12. Avukatların, Yargıtay kararlarına UYAP Avukat Portalı üzerinden erişebilmelerinin sağlanabilmesi hususundaki teknik çalışmalar başarıyla sonuçlanmış olup konu ile ilgili olarak Yargıtay Başkanlığı ile protokol hazırlığı çalışmaları devam etmektedir.
  13. Avukatların vekaleti olmayan dosyalarla ilgili olarak elektronik ortamda inceleme yapmasıyla ilgili olarak UYAP Avukat Portalı’nda, uygulama nedeniyle yaşanan sorunların çözümü mevzuat değişikliği gerektirdiğinden konuya ilişkin mevzuat çalışmaları Adalet Bakanlığı ile birlikte sürdürülmektedir.
  14. UYAP bilirkişi portalı ile ilgili çalışmalar yürütülmekte olup, davaların uzamasına neden olan bilirkişi raporlarının gecikmesinin önlenmesi konusundaki çalışmalar devam etmektedir.

28.03.2024
AV. MUHAMMED ALPTEKİN
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.