AİHM KARARI DERHAL UYGULANMALIDIR
Tarih: 21.11.2018| Okunma Sayısı: 913

AİHM KARARI DERHAL UYGULANMALIDIR

Selahattin DEMİRTAŞ'ın AİHS(Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi) ile güvence altına alınan haklarının ihlal edildiği gerekçesi ile 2017 yılında AİHM'e yaptığı başvurusu "acil süreç" işletilerek 20.11.2018 tarihinde görüşülüp karara bağlandı.

İlgili başvuru AİHM tarafından AİHS'i 5. Madde 3. fıkrası (Özgürlük Hakkının İhlalinde Karar Verilmesi ve Serbest Bırakılmayı Talep Hakkı), Özgür Seçimlerle ilgili 1.protokolün 3. maddesi (Serbest Seçim Hakkı), AİHS'in 18. maddesi yönünden (Hak ve Özgürlüklere Getirilen Sınırlamaların Öngörülen Amaç İçin Kullanılması Gereği) ihlal olduğu gerekçesi ile kabul edilmiştir. Aynı başvuru, AİHS'in 10. ve 34. maddesi yönünden de red edilmiş, ayrıca AİHS'in 5. maddesi 1 ve 4. fıkrası ile ilgili bir ihlal olmadığı yönünde karara bağlanmıştır. 
Türkiye Cumhuriyeti Anayasası madde 90 gereğince; “Usulüne göre yürürlüğe konulmuş temel hak ve özgürlüklere ilişkin milletlerarası antlaşmalarla kanunların aynı konuda farklı hükümler içermesi nedeniyle çıkabilecek uyuşmazlıklarda milletlerarası antlaşma hükümleri esas alınır” denimekle ülkemizin de taraf olduğu ve AİHS ‘in iç hukukumuzun bir parçası olduğu gerçeği unutulmadan bu yönde adımların atılması bağımsız yargıya olan güveni artıracağı gibi demokratik bir hukuk devleti olma niteliğimizi de pekiştirecektir.

AİHM kararına ilgili Mahkeme tarafından uyulması gereği kamuoyuna saygıyla duyurulur.

SİİRT BAROSU BAŞKANLIĞI

26.04.2024
AV. MUHAMMED ALPTEKİN
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.